НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


   26 квітня у літературній вітальні відбулась мистецька година "Король світлотіні — Рембрандт Герменс ван Рейн" з циклу "У храмі муз".
   Рембрандт стоїть на тих вершинах, які панують над епохами, над расами і над країнами. Фламандський художник, офортист, один з найвидатніших митців ХVII ст. Новаторське мистецтво Рембрандта вирізняється демократизмом, життєвістю образів. Глибину психологічної характеристики він поєднав із винятковою майстерністю живопису, заснованій на ефектах світлотіні. Рембрандт, мабуть, більше, ніж будь-хто інший, зумів глибоко хвилююче, правдиво розкрити невичерпне багатство внутрішнього світу людини.
   Упродовж 1629-1669 рр. він написав близько 60 автопортретів. Також відтворив релігійні й міфілогічні сюжети, групові портрети. Митець залишив близько 600 картин, 300 гравюр, 2000 малюнків. Його твори за сюжетами і глибиною характеристок складають одну з вершин европейського і світового мистецтва, є одним з найбільш високих досягнень у розвитку реалізма.
   Серед найвідоміших його полотен - "Даная" (1636 р.), "Повернення блудного сина" (1668-69 рр.), "Автопортрет з Саскією" (бл. 1635 р.), "Нічний дозор" (1642 р.), "Святе сімейство" (1645 р.) та багато інших, що зберігаються у кращих музеях країн світу.

  

   410 років минуло від дня народження художника, але й до цього часу нас хвилюють і захоплюють краса форм, гра кольорів, досконалість пластики, світ гармонії його безсмертних творів. У цьому переконались студенти груп ДПМ-14, ДПМ-15 та ДПМ-16.