НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

У ЧИТАННІ — ПОВНОЦІННІСТЬ ЖИТТЯ...
До 80-річчя від дня народження ПЕТРИЦЬКОЇ ВАЛЕНТИНИ МИХАЙЛІВНИ -
директора наукової бібліотеки Хмельницького національного університету з 1984 по 2005 рр.

"Бібліотека - це Храм накопичення, збереження неоціненних інтелектуальних
і духовних скарбів людської цивілізації. Це вічний Храм Знань, що існує від
самих витоків появи Людства на планеті як прояв його ніколи незгасимого
прагнення до Удосконалення, Мудрості і Краси"
В.М.Петрицька.


   Справжній професіонал, подвижник бібліотечної справи, яскрава особистість, мудрий керівник і наставник... Саме так можна сказати про Петрицьку Валентину Михайлівну, яка понад двадцять років очолювала наукову бібліотеку Хмельницького національного університету (1984-2005), одну з найбільших книгозбірень Хмельниччини.
   27 лютого 2017 року Валентина Михайлівна відзначає свій славний 80-річний ювілей.
   Усе життя цієї дивовижної жінки по'язане з книгою. Її чарівний світ полонив молоду дівчину, мабуть, тому і вибрала для навчання Ленінградський бібліотечний інститут. А далі - невтомна праця, наполегливе оволодіння премудрістю бібліотечної роботи.





   Професійну діяльність розпочала на посаді завідувача бібліотеки військової частини. З 1959-1966 рр. працювала в Хмельницькій ОУНБ ім. М. Островського, а з 1966 року очолювала Хмельницький обласний бібколектор.
   Любов до професії, неабиякі організаторські здібності, ерудованість, ініціативність, толерантність та чуйність до людей забезпечували їй повагу та авторитет у бібліотечних колах області.
   У 1984 р. Валентину Михайлівну запросили на посаду директора бібліотеки Хмельницького технологічного інституту. З того часу й почалася її творча діяльність у середовищі професорсько-викладацького складу і студентської молоді на довгі роки.




   Вимоглива до себе і людей Валентина Михайлівна понад усе прагнула зберегти і примножити успіхи бібліотеки. За час її керівництва (1984-2005 pp.) бібліотека зазнала найбільшого розвитку і розквіту.




   Валентина Михайлівна - новатор бібліотечної справи. Отримавши підтримку ректорату та створивши колектив однодумців із залученням інженерних фахівців та програмістів, бібліотека під її чітким керівництвом однією з перших у західному регіоні за неповні шість років повністю здійснила комп'ютеризацію всіх бібліотечних процесів. Була створена локальна мережа, електронний каталог, електронні БД, власний web-сайт, впроваджена автоматизована документовидача. Викладачі та студенти вузу отримали доступ до світових джерел інформації.








   Ім'я Петрицької Валентини Михайлівни внесено до Книги Пошани Хмельницького національного університету. Нагороджена орденом «Знак Пошани", почесною відзнакою «Відмінник освіти України", неодноразово була занесена на Дошку пошани університету. Але найвищою для себе нагородою ювілярка вважає Почесну грамоту Української Бібліотечної асоціації «За відданість бібліотечній справі", якій присвятила 55 років свого життя.




   Наразі бібліотека університету - одна з кращих в Україні. Сформований Валентиною Михайлівною колектив працює як одна команда. Професійний кадровий менеджмент сприяє розвитку наукової роботи бібліотеки, чисельним публікаціям у пресі, виступам на конференціях.
   І сьогодні хочеться віддати шану цій дивовижній жінці, талановитому керівнику, багаторічна праця якої спонукає наслідувати, оберігати, розвивати, удосконалювати найкращі традиції, закладені нею в науковій бібліотеці Хмельницького національного університету.



   Ректорат та рада ветеранів, вчена рада, профспілковий комітет, колектив наукової бібліотеки Хмельницького національного університету щиро вітають шановну Валентину Михайлівну з нагоди ювілею! Нехай Бог дарує Вам ще багато світлих і щасливих подій у житті, кожен день буде осяяний високим злетом душі, а добре самопочуття і гарний настрій стануть запорукою Вашого процвітання.


   Дякуємо Вам, шановна Валентино Михайлівно, за багаторічну плідну працю!

 

   У читальній залі 7-го поверху наукової бібліотеки розгорнуто персональну книжкову виставку "У читанні - повноцінність життя", присвячену 80-річчю з дня народження ПЕТРИЦЬКОЇ ВАЛЕНТИНИ МИХАЙЛІВНИ.На виставці представлені наукові праці ювіляра, світлини, публікації про її наукову, професійну та управлінську діяльність.