НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

8 – 9 травня - День пам'яті та примирення,
День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

В полях фламандських квітне мак
Поміж хрестів — скорботний знак
По нас; а жайвір серед хмар
Нам шле свій спів — останній дар...

З поеми "У полях Фландрії"
Джона Мак-Крея

    З метою гідного вшанування подвигу переможців нацизму у Другій світовій війні, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху, жертв нацистських переслідувань, увічнення пам’яті загиблих у роки Другої світової війни, а також утвердження патріотизму та національної гідності, консолідації суспільства 8 - 9 травня український народ відзначає День пам'яті та примирення і 72-у річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.
    Битва з фашизмом – далека історія для більшості сучасників. Але події війни не перестають вражати силою народного духу, величчю подвигу мільйонів, що піднялись на захист своїх осель і родин. Про це створено тисячі книг, кінофільмів, картин, симфоній, пісень. Однак тема героїзму нескінченна, бо має вічне джерело, витоки якого - у народній пам'яті, що закарбувала імена тих, хто поліг в ім'я перемоги. Святий обов’язок – донести до нащадків історичну правду про війну та її героїв, їх подвиги, радощі перемог та біль втрати бойових друзів, зробити все для того, щоби ніколи не перервався зв’язок поколінь.
   До цієї знаменої дати у читальному залі (7-й поверх) розгорнуто книжкова панорама "Свято, що гартує покоління", а на абонементі художньої літератури (4-й поверх) - "У слові і пісні ожива безсмертна слава Перемоги".
   Книги, альбоми, збірники документів, газетно-журнальні статті, історичні дослідження, мемуари та спогади очевидців війни, які представлені на експозиціях, допоможуть більше дізнатися про боротьбу нашого народу проти фашизму та вшанувати пам’ять наших дідів та прадідів.