НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

   Міжнародний день рідної мови, проголошений на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в жовтні 1999 року, відзначається щорічно, починаючи з 21 лютого 2000 року, в Україні – з 2002 року.
   Головна декларована мета свята – сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. Крім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їхню активну взаємодію, зокрема в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.
   У світі нараховується приблизно 6 тисяч різних мов, і кожна з них – геніальний прояв людського духу.
   Українська мова – державна мова України, нею розмовляє близько 45 мільйонів людей. Вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу і є рідною мовою для українців, які проживають не тільки в Україні, але й за її межами.
   До Міжнародного дня рідної мови в читальному залі (7-й поверх) розгорнуто книжкову виставку "Рідна мова, поетична і пісенна", на якій представлені наукові видання, монографії, збірники наукових праць, підручники з української мови, авторами яких є провідні українські мовознавці, серед яких і науковці Хмельницького національного університету: д. філол. н. М.М. Торчинський; к. н.: А.П. Грицева, Н.В. Подлевська, Л.Л. Станіславова, Л.А. Терещенко, Н.М. Торчинська, І.Б. Царалунга.
   Також запрошуємо переглянути віртуальну виставку "Ми мову називаємо святою".