НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

   22 січня відзначається велике державне свято – День Соборності України.

   Саме цього дня 1919 року на Софійській площі було урочисто проголошено про злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Володимиром Винниченком був підписаний Акт злуки українських земель.

   "Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу", – пролунало на Софійському майдані в Києві.

   На державному рівні День Соборності України почали відзначати 22 січня 1999 року згідно з Указом Президента України щорічно.

   Наукова бібліотека запрошує всіх бажаючих до читальної зали (7 поверх) на перегляд книжково-ілюстративної виставки "Злука – дзвони єднання". На виставці представлені книги, статті з періодичних видань, які розкривають складний шлях становлення Української держави в 17-20-х роках ХХ сторіччя, простежують розвиток демократичних та державотворчих ідей, розглядають шляхи розбудови соборної України в сучасних умовах.