НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


Едвард Міляр - художник-філософ

"Творчість – то моя сфера, то мій оголений нерв,
як електрошок, як рана, болить душа..."
Едвард Міляр


   7 лютого відзначає свій день народження відомий український художник, член Національної Спілки художників України Едвард Міляр. Він народився на Поділлі в мальовничому селищі Антоніни Красилівського району. Юність пройшла у м. Ізяслові. Закінчив Вижнецьке п'ятирічне училище прикладного мистецтва та студії в Київському художньому інституті, в Мінському інституті мистецтв та ін.
   Наш земляк належить до числа унікальних постатей сучасності. У його особі міцно переплівся надзвичайно рідкісний талант художника, філософа і поета. Він доктор наук, почесний професор Хмельницького національного університету, академік МАФОБ (Київ). Нагороджений орденом "Знак пошани" та Пам'ятною медаллю.
   Це людина, яка не просто бачить світ очима митця, а по-своєму осмислює його, силою свого таланту намагається перетворити, бореться за порятунок людства від катаклізмів та екологічних катастроф. Відомий маляр є автором багатьох міжнародних виставок. Едвард Міляр написав понад 3000 полотен у різних жанрах (пейзажі, портрети, натюрморти, етюди тощо) на різні теми.
   Картини Едварда Міляра є в державних установах, приватних колекціях України та за кордоном (в США, Сербії, Польщі, Німеччини). Сім авторських картинних галерей живописця є в Україні та одна в США.
   У 2006 році Едвард Міляр подарував колекцію своїх картин Хмельницькому національному університету, які були передані науковій бібліотеці університету та експонуються у затішній арт-оселі літературної вітальні книгозбірні.
   Запрошуємо всіх шанувальників мистецької творчості у нашу арт-оселю на унікальну виставку живописних полотен Едварда Міляра.