Від класичної бібліотеки до сучасного комунікаційного центру

   


   Бібліотека Хмельницького національного університету, яка наразі святкує 45-річний ювілей, веде свій літопис з 1962 року, коли в місті Хмельницькому було відкрито філіал загальнотехнічного факультету Українського поліграфічного інституту (м.Львів), одним з перших наказів якого був документ про утворення бібліотеки.
   Разом з університетом вона розвивалася, накопичувала інформаційні ресурси, інтелектуальні та культурні цінності, сприяла всебічному розвитку молодих фахівців, роблячи вагомий внесок у розвиток національної освіти. Однією з перших бібліотек в країні на початку 90-х років наша книгозбірня розпочала процес запровадження інформаційних технологій в бібліотечну практику. Напружена робота колективу протягом останніх 10 років дала змогу автоматизувати основні бібліотечні процеси, удосконалити технологію традиційного обслуговування читачів, створити віртуальну систему доступу до БД через веб-сайт бібліотеки. В тісній співпраці з професорсько-викладацьким складом університету бібліотека проводить широкий спектр інформаційної, наукової, просвітницької та міжнародної діяльності.
   Працівників бібліотеки вітав проректор університету проф. М.П.Войнаренко, який дав високу оцінку роботі книгозбірні і наголосив, що цей заклад є одним із лідерів серед бібліотек України. Кращі працівники були відзначені преміями та іншими нагородами. Так, Почесними Грамотами МОНУ нагороджено зав.відділами Яковлєву Л.В., Фоміних В.В. та зав. сектором Іщенко Л.І.; за багаторічну діяльність грамотою обласної ради було відзначено заст. директора бібліотеки Онищук Т.К., Почесну грамоту обласного управління культури отримав інженер книгозбірні Костров Ю.В. Грамотами та подяками університету відзначено 15 працівників бібліотеки.
   Серед гостей книгозбірні були керівники обласних бібліотек та міської ЦБС, керівники бібліотек ВНЗ області. Почесне місце займали ветерани книгозбірні, які поділилися враженнями про сучасні досягнення бібліотеки, пригадали роки її становлення та розвитку, побажали присутнім подальших успіхів на бібліотечній ниві. Всі ветерани отримали подарунки.
   На урочистостях презентовано друковану продукцію університету та бібліотеки, підготовлену спеціально до 45-річчя. Це, перш за все, збірка документів з історії університету "Кадри для служби сервісу", довідково-бібліографічне видання "Бібліотека - ключ до пізнання світу" та інформаційно-методична брошура "Ми в душах храм будуємо…", присвячена просвітницькій роботі. Бібліотечні видання адресовано широкому загалу фахівців, а також всім тим, хто цікавиться діяльністю наукової бібліотеки Хмельницького національного університету. Серед досягнень відзначено перше електронне видання книгозбірні - електронну версію бібліографічних покажчиків праць вчених університету, створених за період 2002-2007 роки. Присутнім презентовано рекламний ролик з програмними продуктами бібліотеки, які демонструють можливості автоматизації всіх бібліотечних процесів від управління персоналом і обліку додаткових послуг до створення електронної бібліотеки.
   Гостям бібліотеки представлено також результати творчої діяльності працівників університету у вигляді нових видань: першого випуску художньо-публіцистичного альманаху "Думки творчий злет", в який ввійшли поетичні та прозові твори співробітників, науковців та студентів Хмельницького національного університету. Також було презентовано збірку пісень на вірші М.П.Войнаренка "Добра багато не буває" та диск з авторськими піснями.
   Перспективи розвитку бібліотеки, як відзначила у доповіді директор бібліотеки Айвазян О., пов'язані з удосконаленням інформаційних технологій та накопиченням електронних ресурсів, створенням умов для відкритого доступу читачів до фондів книгозбірні. Вона також відмітила, що запорукою успіху бібліотеки є самовіддана праця всього колективу, який є достатньо професійним, компетентним, здатним до сприйняття всього нового. Отже, у бібліотеки, попри поважний вік, ще достатньо творчого потенціалу, енергії та наполегливості, щоб зробити свій заклад ще більш привабливим і необхідним читачам.