НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

          

   FREUD SIGMUND (1856- 1939)
   За Фрейдом, найважливішими є обмовки, описки, бо вони суть підсвідомість. Людина видає таємницю, це визнання і звинувачення себе.
   Є тритомна фундаментальна біографія Фрейда, яка написана Ернстом Джонсом. Є 22 томи праць самого вченого.
На запитання: "Хто ж такий був Фрейд.? Лікар, учений, філософ?" психолог і філософ Жан-Ален Міє відповідає: "Я люблю говорити навпаки. Лікар? Швидше, неврастенік, який вміло виставив напоказ свої нутрощі, аби провести урок з анатомії... Вчений? Швидше той, хто претендує на наукове вирішення філософських проблем, але є противником прогресу: новітній Софокл, трагік у добу науки... Філософ? Ні, явний антифілософ..."
   То ким же все-таки був Зігмунд Фрейд?
   Про його загадкове життя, про людину, яка вбачала мету свого життя в тому, щоб на світі запанував розум, а сама була свідком соціального безумства, яка залишається серед тих, хто вселив у людей надію на можливість приборкання демонів, що бунтують у надрах нашої підсвідомості, і якого вважають духовним батьком сюрреалізму. З його ім'ям пов'язують розвиток таких нових напрямів у мистецтві 20-го століття, як екзистенціалізм та експресіонізм. Фрейд був найзагадковішою особистістю Відня.
   Про це та інше цікаво розповіла зав. сектором просвітницької роботи Іщенко Л.І. для студентів груп СП- 41, СП- 42 гуманітарно-педагогічного факультету.