Наукова бібліотека Хмельницького національного університету, лауреат обласної премії імені Мелетія Смотрицького в галузі бібліотечної роботи, відзначає свій 50-літній ювілей.
   За ці роки (1962 - 2012) книгозбірня пройшла не простий, але яскравий шлях свого становлення, розвитку, модернізації, стала однією з найбільших книгозбірень Подільського краю. Саме від ресурсів і послуг бібліотеки залежить якість і зміст навчання, наукових досліджень студентів, викладачів та науковців. Автоматизація бібліотечних технологій, створення колекції електронних ресурсів, взаємодія з іншими книгозбірнями у справі об‘єднання БД в єдиний інформаційний простір — це лише невеликий перелік питань, що охоплюють сучасну реальність наукової бібліотеки, яка надає користувачам вільний доступ до світових інформаційних ресурсів, виконує важливу просвітницьку місію.
   Впродовж 2012 року ювілею книгозбірні було присвячено ряд заходів.
   У березні проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію "Бібліотека та сучасні тенденції в інформаційному забезпеченні освітньої, науково-дослідної та інноваційної діяльності ВНЗ" та видано збірник її матеріалів.
   Працівниками книгозбірні підготовлено наукові видання, а саме:
    - електронні ресурси: бібліографічні покажчики "Хмельницький національний університет у дзеркалі періодичних видань" та "Хмельницький національний університет", які містять статті з державних та регіональних газет та журналів, що висвітлюють розвиток і життя університету та наукової бібліотеки за період з 2001 до 2011 року.
    - книгу "Бібліотека університету: витоки та сучасність", в яку включено матеріали з історії та діяльності книгозбірні на основі архівних документів, спогадів ветеранів бібліотеки. Серед авторів книги - бібліотекарі книгозбірні, відомі науковці — ректор університету проф. М.Є.Скиба, колишній ректор - проф. Р.І.Сілін, проф. О.П. Григоренко.
   На презентації книги, яка відбулася 27 вересня в читальному залі книгозбірні, були присутні ректор університету проф. Микола Єгорович Скиба, проректор проф. Олег Миколайович Шинкарук, співробітники та ветерани книгозбірні.
   Працівників бібліотеки було відзначено Почесними грамотами університету, НАПНУ, обласного управління культури та туризму, обласної та міської державних адміністрацій.
   Під час урочистостей ветерани ділилися своїми спогадами та враженнями про досягнення бібліотеки, звучали вітання та побажання подальших успіхів в розбудові книгозбірні, а юна вихованка дитячої школи мистецтв Сидоренко Ірина передала в дарунок власну картину із зображенням бібліотеки.
   Відзначаючи своє 50-річчя, бібліотека почуває себе молодою, енергійною, сповненою творчих планів і задумів. Адже абсолютна більшість читачів книгозбірні — студентська молодь, а в колективі її працівників гармонійно поєднуються такі якості, як досвід і новаторство. Тут працюють високопрофесіональні фахівці, які активно опановують нові знання, комп' ютерні технології, створюють неповторну атмосферу творчості.