НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


   28 жовтня вся Україна відзначила 70-ту річницю визволення України  від німецько-фашистських загарбників. Українці ніколи не забудуть про героїчні сторінки історії, про ту страшну ціну, яку заплатило старше покоління за мирне майбутнє нащадків, за наше право на життя.
   Понад 40 місяців - з червня 1941-го по жовтень 1944-го палахкотіла  Велика Вітчизняна війна на українській землі. 10 мільйонів  українців вона забрала з собою, серед яких було 250 тисяч подолян. Шлях до Перемоги був довгим і тернистим... Але український народ вистояв і переміг.
   28 жовтня 1944 року  вся  територія  України була визволена від німецько-фашистських загарбників.
   До цієї знаменної дати  в науковій бібліотеці відбулась презентація  збірки  Євгена Красюка "Пам'ятає врятований світ". На презентацію завітали студенти, викладачі, співробітники  університету, друзі  та колеги автора. Євген Васильович - людина,  яка глибоко пережила все, що пов'язано з трагічними сторінками нашої історії, людина, яка сьогодні самовіддано служить справі патріотичного виховання молодого покоління і шанобливого ставлення до ветеранів та  інвалідів війни. Є. В. Красюк - полковник запасу, член Хмельницької художньо-літературної спілки "Поділля", засновник  клубу "Струни душі" Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування,  автор збірок: "Земля і мати", "Бальзам кохання", "Мудрість природи" та ін. 
   Книжку "Пам'ятає врятований світ", яка вийшла в  лютому 2014 року, напередодні 70-річчя визволення Хмельниччини від німецько-фашистських загарбників, автор присвятив тим, хто в буремні воєнні роки наближав світлий день Перемоги, дітям війни, тим, хто пережив знущання у концтаборах, солдатським вдовам.
   Євген Васильович  схвильовано розповідав учасникам презентації про важке дитинство, про свого батька, який на ратному шляху до Берліна був дев' ять разів  важко поранений і загинув 9 травня 1945 року. 
   У 60-х  роках  він відвідав Німеччину,  щоб знайти могилу свого батька, відвідав концентраційний табір "Бухенвальд". Все побачене під час поїздки знайшло відображення в світлинах фотодокументальної виставки "Німеччина: погляд у  минуле" ,  яка буде експонуватися в читальному залі бібліотеки впродовж листопада-грудня. Свою  поему  "За колючим дротом", яка складається з трьох частин: "Бухенвальдський синдром", "Жінки і діти за колючим дротом", "Остарбайтери" і розповідає про жахливі знущання над людьми у фашистських концентраційних таборах  надзвичайно емоційно прочитав присутнім  автор.
   На пам' ять про зустріч  зі студентами Хмельницького національного університету Красюк Євген Васильович подарував науковій бібліотеці власні збірки "Пам'ятає врятований світ" та "Мудрість природи".